Sabtu, 6 Februari 2010

Aku Dan Taruk Taruk

Aku ingat bila dah besar tua belia dah takde lagi konsep "Taruk Taruk"mase keje.. Apa tu taruk? Means that menggunakan konsep "Seniority" untuk ajar budak budak junior dengan cara yang mungkin aku katakan "Abusive".


Aku ingat lagi mase mula mula aku keje. Satu set crew aku taruk aku sampai aku jadi blank. Mane taknye.. Aku kan fresh crew, what do u expect. Kuar dari training school dah pandai keje dah ke? The first 3 month it was a disaster. But now, bila aku fikir fikir balik semua nie BULLSHIT!


Diorang tak sedar ke, cubalah ajar dengan cara yang lebih friendly so that budak budak baru nie leh pick up lebih baik. Bila semua orang tgk crew.. Semua cakap wahhhh! Crew ada kualiti yang baik baik ye.. Yea right! BULLSHIT all again!!!


Sekarang nie aku dah malas untuk layan semua tu, aku just keje untuk diri aku. Kalo aku encounters orang orang macam nie aku akan built my guards up!


Kes terbaru, perjalanan aku dari Korea ke Malaysia. Mak datuk Crew Korea sekor nie muka ketat gila dari mula. Aku boooo layan je la muka ketat nie. Ada aku kisah. Ada je point nak carik kesalahan aku. Nasib baiklah leading aku nie aku rapat. So si muka ketat nie pun tak leh lah nak kipas leading aku. Haha


Sekali tu aku nak clear cart aku, then si ketat nie mintak aku wat bende. Hamboi2.. Kalo ko tgk aku dok kehulur kehilir store barang barang nak suruh aku pore tomato juice. Kepala hotak ko! Aku tunjuk je lah chilling bin tu. Aku nampak dia tunjuk penumbuk kat belakang aku, bila aku toleh aku nampak dia pose baiknye nak tumbuk aku. Hahaha


"Ru want to punch me is it? Try me, u punch me i puch right back to ur forehead!"


Sentap ye si ketat nie. Lepas lepas tu aku dah tak borak ngan dia. Dia pun macam ala ala takot ngan aku sal aku buat muka benci kat dia.


So, nasihat aku pada fresh crews.. Jangan bagi orang lain pijak pijak kepala uol. Respect each other. Nak bagi tunjuk ajar just ajar dengan cara yang baik. No use kalo nak taruk taruk. First name pengajar nie dah buruk. Haruslah aku menjalang nama ko kat orang lain kan. Kan dah busuk. Haha



1 ulasan:

  1. i setuju.....muka ketat tu mesti salah botox kot uols

    BalasPadam